dimecres, 4 de juliol del 2012

Presència als mitjans

Sense cap intenció exhaustiva, ens agrada deixar constància de la presència de les biblioteques i dels bibliotecaris als mitjans de comunicació. Ens agrada perquè és una demostració que la nostra professió no es troba tan amagada com podria semblar, i perquè aquesta presència pot servir alhora per despertar la curiositat o l'interès del públic en general.

No oblidem un dels principals objectius del bloc: fomentar l'interès per la professió i l'augment del nombre de joves que vulguin incorporar-se a les nostres files.

Fotografia: Arjun Kartha

Avui recullo quatre notícies relativament recents. En primer lloc, una que destaca pel titular: «Si hoy tuviera 20 años escogería ser bibliotecario o editor antes que pintor». És una frase extreta d'una entrevista a Eduardo Arroyo, pintor espanyol, un dels principals exponents del pop art, en ocasió de la presentació d'un documental sobre ell, que va tenir lloc a Màlaga el passat 27 d'abril de 2012.

Aquesta és la pregunta sencera, d'on s'extreu el titular:

«– ¿Está hoy el arte donde pensó usted que llegaría a estar cuando comenzó a pintar?
–No. Es un caso muy curioso: todos los oficios evolucionan para bien con el paso del tiempo, pero el arte ha evolucionado para mal. Si hoy tuviera 20 años, tengo claro que no escogería ser artista, sino otra cosa, bibliotecario tal vez, o editor, algo relacionado con el mundo del libro y la literatura, que es lo que más interesa.»

Diria que transmet una visió dels bibliotecaris més aviat tradicional, però no pas negativa.

Aquí, la notícia sencera: http://www.malagahoy.es/article/ocio/1243701/si/hoy/tuviera/anos/escogeria/ser/bibliotecario/o/editor/antes/pintor.html#.T5paUi_Wg8g.twitter

La segona aparició pública és, ara sí, d'un veritable bibliotecari. Correspon a Jordi Serrano, de la UPC (Universitat Politècnica de Catalunya) i professor associat de la Facultat. Fa pocs dies va aparèixer al diari Ara, en una secció on alguns lectors expliquen les seves experiències com a usuaris de la versió digital del diari. Com no podia ser d'una altra manera, en Jordi transmet una imatge plenament identificada amb les tecnologies.

Aquí veureu la notícia: http://www.ara.cat/especials/aradigital/Jordi-Serrano-viatjo-llegir-casa_0_721128039.html


El proppassat dissabte, 23 de juny de 2012, es publicava a La vanguardia la notícia de la concessió del primer premi del concurs de relats curts escrits per gent gran «Va de ilusión», finançat per la Caixa. La guanyadora fou Luisa Horno, una bibliotecària aragonesa, ja jubilada. Ara que té temps lliure es dedica a escriure, i amb èxit, com ho demostra aquest premi. El seu relat al·ludeix a la malaltia de l'Alzheimer, amb un enfocament irònic i simpàtic alhora.

Aquí trobareu la notícia, amb un enllaç a la narració: http://www.lavanguardia.com/cultura/20120623/54315400018/aproximacion-alzheimer-premio-relatos-mayores-lacaixa.html

Per acabar, una referència a la presència als mitjans d'una exalumna recent de la Facultat. El mitjà on es publica té molta menys difusió que els anteriors, però no per això deixa de tenir la seva importància. La protagonista és Laura Martínez, que va acabar la diplomatura deu fer uns dos cursos i que està treballant com a responsable de la biblioteca de l'IMO (Instituto de Microcirugía Ocular), un dels centres de més prestigi d'entre els de la seva especialitat, situat a la part alta de Barcelona.

El reportatge apareix a la revista que publica aquest centre. Com a anècdota, direm que la Laura forma part dels exalumnes que apareixen a la secció «Canal professional», accessible des del web de la Facultat: http://www.ub.edu/biblio/canal-professional/

Aquí veureu aquesta aparició: http://www.imo.es/2012/06/20/la-biblioteca-del-imo-cuenta-con-un-fondo-de-casi-mil-obras/

En conclusió, podríem dir que totes aquestes presències de la professió als mitjans –i segurament que moltes d'altres que no m'han arribat– són una demostració que els bibliotecaris anem guanyant el nostre espai a la vida pública.

El nostre desig, com deia al principi, és que aquestes aparicions serveixin també per animar alguns dels joves que aquests dies trien la carrera que han d'estudiar el proper curs a escollir el nostre grau.

Tant de bo que fos així!

Cap comentari :

Publica un comentari a l'entrada