dilluns, 3 de febrer del 2014

Entrevistes a bibliotecaris

Coneixeu AMPLI, el blog de l’Associació de Musictecaris? http://musictecaris.blogspot.com.es/


Es tracta d’un mitjà de comunicació creat el 6 de febrer de 2008 (aquest dijous compleix sis anys!), amb una primera entrada programàtica: «Manifest AMPLI», en la qual, a part d’explicar els objectius del blog, es dóna carta de naturalesa a un terme nou: «Musictecari@ - Persona encarregada de la selecció, tractament, organització i difusió de la col·lecció de música a la biblioteca pública».

Des d’aquella data, quasi 700 entrades ens contemplen, totes elles referides a les relacions entre la música i les biblioteques públiques. Aquesta xifra significa una mitjana setmanal de més de dues entrades publicades, ritme digne d’encomi. Aquesta constància, però sobretot la qualitat i interès de les entrades, fan que les visites comptabilitzades depassin ja les 200.000, és a dir, una mitjana de més de 90 visites al dia.

El contingut és variat: articles d’assaig professional sobre la música i les biblioteques públiques, recopilació de recursos, reflexions sobre l’evolució de la música, discografies selectives... Disposen també d’un compte a Facebook: https://ca-es.facebook.com/musictecaris i a Twitter: https://twitter.com/musictecaris. A banda de les entrades, el blog inclou una vintena d’enllaços a d'altres blogs musictecaris d’arreu del món, i una vintena més d’enllaços a bases de dades i webs musicals.

I tota aquesta feinada, feta amb una modèstia i generositat exemplars. Enlloc apareixen els noms dels esforçats col·legues que tiren endavant el projecte. Una actitud molt lloable avui en dia!

L’associació, creada el novembre de 2007 a semblança d’una entitat francesa, agrupa bibliotecaris que es dediquen a gestionar documents musicals a les biblioteques públiques de Catalunya. El 7 de novembre de 2011 al programa Notes de clàssica de Catalunya Música varen entrevistar els bibliotecaris Josep Lluís Villanueva (president de l’associació) i Julián Figueras (tresorer). Es pot escoltar aquí: http://www.ivoox.com/ndc-musictecaris-audios-mp3_rf_879910_1.html

Entre les entrades del blog, ens plau destacar aquí una sèrie composta per entrevistes a bibliotecaris que va començar l’abril de 2013. Fins ara han aparegut 15 entrevistes, agrupades amb el nom de «Meeting Boulevard»; la darrera, del 29 de gener, a Begonya Ferré, directora de la Biblioteca de Roquetes, al Baix Ebre. En aquest enllaç les podreu recuperar totes: http://musictecaris.blogspot.com.es/search/label/Entrevistes

Aquests són els noms que fins ara han respost el qüestionari: Anna Bröll, Carme Fenoll, Glòria Pérez-Salmerón, David Cuadrado,  Marthe Himelfarb, Àngels Sola, Esther Suriñach, Núria Gondolbeu, Daniel Arredondo, Francesc Pujol, Mercè Barnadas, Maite Pinteño, Neus Castellano, Carme Ortiz i Begonya Ferré. Com veieu hi trobem noms de gent jove i de més veterans, persones que ocupen llocs de responsabilitat i també «bibliotecaris de peu». Ens uneix a tots una mateixa professió i segurament uns mateixos valors.

Hi ha unes quantes preguntes que es repeteixen: «De petit/a volies ser bibliotecari/a? Des de quan ho ets?» o «Què és el que més t'ha agradat i t'agrada de les biblioteques i d'aquesta professió?», però d'altres són personalitzades, segons les circumstàncies de cada persona.

Un bon treball que, a més de distret i interessant, aporta un material de caire etnogràfic que amb el temps pot tenir molt de valor. Moltes felicitats, i que continuïn les entrevistes!


Cap comentari :

Publica un comentari a l'entrada