divendres, 25 d’abril del 2014

Bibliotecari, professió de risc?

Espero que aquesta entrada no resulti contraproduent des del punt de vista de l'objectiu del blog, que no és altre sinó fer augmentar les vocacions per la professió bibliotecària. En principi ens agradaria publicar només entrades que pintessin una realitat de color de rosa; però creiem que no hem de defugir altres circumstàncies, per crues que puguin ser.

Escut municipal de Sant Feliu de Codines

Segurament deveu saber que el passat 24 d'abril de 2014, un usuari de la Biblioteca Joan Petit i Aguilar, de Sant Feliu de Codines, entrà a les 10 h a la biblioteca amb un ganivet de 30 cm amb intencions que no s'han divulgat, però en tot cas una mica perilloses. Per sort no es va haver de lamentar cap accident i, mitjançant la mediació dels mossos d'esquadra, l'incident acabà a les 17.45 h.

Com diem, el protagonista de la notícia és un usuari de la biblioteca, natural de Mali, que pateix un desequilibri mental. La directora de la biblioteca, Teresa Preixats, va poder avisar de seguida els mossos i va poder ser evacuada sense gaires problemes, com els pocs usuaris que en aquella primera hora ja havien accedit al centre.  L'home ha estat ingressat en un centre psiquiàtric per intentar millorar la seva situació.

La biblioteca d'aquesta bonica població del Vallès Oriental de poc més de 6.000 habitants, ocupa un local de 550 m2, a la planta baixa de l'Ajuntament. Aquesta població compta amb una taxa d'estrangeria de l'11,80 %. Les nacionalitats més nombroses són: Pakistan, Equador, Mali, Uruguai i Romania. Estem segurs que la biblioteca pública juga un paper clau en la convivència del poble i que un cas com el d'avui potser no s'hi havia produït mai.

Sempre diem que la feina de bibliotecari és molt agraïda, i hi insistim perquè ho creiem així. Ara bé, no estem exempts d'haver de tractar amb alguns usuaris poc considerats, poc educats, enfadats o amb algun problema psicològic, com era el cas d'avui. Per sort són casos molt minoritaris. Tanmateix, també tenen tot el dret de ser atesos amb la màxima atenció i delicadesa per part nostra.

Enllaços relacionats:

Pàgina web de la biblioteca de Sant Feliu de Codines, dins del lloc web de l'Ajuntament: http://www.santfeliudecodines.cat/sant-feliu/guia-del-municipi/equipaments-municipals/biblioteca-municipal

Compte de Facebook de la biblioteca:
https://www.facebook.com/pages/Biblioteca-Municipal-Joan-Petit-i-Aguilar/193713584091135

Dades bàsiques del centre:
http://bibliotecavirtual.diba.cat/detall-biblioteca/-/journal_content/56_INSTANCE_2r6Q/350730/424160?p_r_p_1257239160_cids=350734&p_r_p_-1254901832_lid=20934188

Repercussió a la premsa del cas d'avui:
http://www.ara.cat/societat/satrinxera-biblioteca-Sant-Feliu-Codines_0_1126087558.html

http://www.elperiodico.cat/ca/noticias/societat/home-amenaca-amb-ganivet-diverses-persones-biblioteca-sant-feliu-codines-3257523

 

2 comentaris :

  1. Salva Artesero i Ruth Vilar27 d’abril del 2014, a les 12:39

    Benvolgut Amadeu:

    Som usuaris habituals de biblioteques, i especialment de la Joan Petit i Aguilar. Coincidim amb tu en que qualsevol usuari té dret a rebre la màxima atenció per part dels bibliotecaris. Tanmateix, els usuaris també tenen uns deures de convivència i de respecte que només en cas de malaltia psicològica es pot comprendre que no compleixin.

    Per això, lamentem que la taxa d'estrangeria a Sant Feliu de Codines prengui una rellèvancia tan gran en el teu text, ja que creiem que la procedència del protagonista d'aquest trist incident no té la menor importància. De fet, els usuaris menys educats i considerats que freqüenten aquesta biblioteca són ben autòctons.

    En qualsevol cas, tal com apuntes, la biblioteca Joan Petit i Aguilar ha jugat des de la seva apertura un paper clau com a element veritablement integrador: ha permès l'accés a la cultura a persones que per la seva edat o extracció social mai no l'havien tingut tan a l'abast, independentment d'on hagin nascut.

    Molt cordialment.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Benvolguts amics,

      Moltes gràcies pel vostre comentari! No voldria pas que les meves paraules haguessin estat mal interpretades.

      Encara que no conec directament la Biblioteca de Sant Feliu de Codines, estic segur que fan una feina excel·lent, com ho fa el conjunt de les biblioteques públiques del país. I especialment en relació amb la població immigrada.

      Els bibliotecaris tenim clar el paper que juguen les biblioteques públiques a la societat multicultural actual, com a espai ofert gratuïtament al conjunt de la població, des del qual es pot accedir a la informació, a la cultura, al lleure, i com a lloc de trobada i de socialització.

      Ja el Manifest de la biblioteca pública de l’IFLA/UNESCO, que és per a nosaltres una pauta bàsica, esmenta, entre les funcions de les biblioteques públiques: «7. Fomentar el diàleg intercultural i afavorir la diversitat cultural». I l'organisme tècnic internacional sobre biblioteques més important, l'IFLA, estipula a les seves Directrius de l'IFLA per al servei de les biblioteques públiques, quan parla de les competències que han de tenir els bibliotecaris: «coneixement i comprensió de la diversitat cultural» (p. 90) i també entre els serveis que han de tenir les biblioteques per als grups d’usuaris especials: «serveis per als immigrants i nous ciutadans per ajudar-los a orientar-se en una societat diferent i donar-los accés a materials de la seva cultura nativa» (p. 54).

      Realment la referència que feia a la meva entrada sobre la taxa d'immigració de Sant Feliu (11,80 %, que no s'allunya gaire de la mitjana del conjunt de la província, 13,93 %) no té cap rellevància. De persones amb problemes mentals –per desgràcia– n'hi ha a tot arreu. Per sort, la gran majoria d'usuaris de les biblioteques són persones educades, agraïdes i per a qui és un gust anar a treballar cada dia.

      Fins aviat!

      Elimina