dimecres, 14 de maig del 2014

La UB es preocupa per la integració laboral dels seus titulats

Segurament que totes les universitats esmercen recursos per procurar que els seus estudiants i titulats trobin una bona feina quan acabin la carrera. Aquesta és una de les principals funcions de la universitat: formar adequadament els professionals que han de desenvolupar una feina qualificada en benefici seu i de la societat.


Jo puc parlar del que conec: a la nostra Facultat, de sempre, hem tingut molta cura en la formació professional dels estudiants. Un dels elements clau són les pràctiques obligatòries que es porten a terme al final dels estudis, com a mitjà per completar la formació del grau. Molt abans de la implantació del Pla de Bolonya, ja teníem molt clar que a les aules calia portar a terme activitats variades i pràctiques per assegurar un aprenentatge correcte dels coneixements, les habilitats i els valors.

I més enllà del pla d'estudis, podem presumir de la quantitat de convenis de cooperació educativa que ens arriben de part d'empreses i institucions que permeten als alumnes tenir una primera integració laboral real ‒amb una petita remuneració econòmica‒ (fa uns mesos que he començat a fer-ne un seguiment en aquest blog).

Per no parlar del programa de Pràctiques d'Estiu a l'Estranger, que cada any envia una colla d'estudiants de la Facultat a diferents arxius i biblioteques d'arreu del món durant un o dos mesos, en època de vacances. Enguany, marxaran un total de 16 estudiants a llocs tan interessants com la Queens Library, la Hispanic Society of America, l'ACNUR, l'OMS, l'ETH de Zurich o el Colegio de España de París, entre d'altres.

Així mateix, és un motiu de fonda satisfacció constatar el bon funcionament del SIOF (Servei d'Informació d'Ofertes de Feina), que distribueix cada setmana al voltant d'una dotzena d'anuncis de feina adreçades als exalumnes de la Facultat que s'hi subscriuen gratuïtament.

Altres facultats també organitzen activitats fora del normal per tal de fomentar la trobada de feina. Per exemple, diverses facultats de ciències de la Universitat de Barcelona (UB) organitzen cada any ‒la darrera edició va ser el passat 7 de maig‒ una Fira d'Empreses. En aquesta darrera edició hi van participar més de 50 empreses. La diada serveix perquè els alumnes i titulats entrin en contacte amb el món de l'empresa, puguin deixar els seus currículums, tinguin una primera entrevista, etc.

A una escala superior, la UB compta amb el SAE (Servei d'Atenció a l'Estudiant), que dedica una part molt important de la seva activitat a organitzar sessions formatives gratuïtes per a estudiants, de cara a orientar-los en la seva integració en el mercat laboral. La UB, també, compta des de fa temps amb el Comissionat per a Participació, Ocupabilitat i Emprenedoria Social, actualment dirigit per Virginia Ferrer. Aquest òrgan porta a terme diferents activitats adreçades a alumnes i exalumnes, per tal de facilitar-los l'ocupació.

Fa unes setmanes vàrem referir-nos a la segona edició del Social Startup Meeting Barcelona, que va organitzar aquest Comissionat. Una altra iniciativa impulsada pel mateix Comissionat ha estat el programa FeinAngels UB, amb l’objectiu de posar en contacte titulats o estudiants de l'últim curs que hagin tingut èxit en processos de contractació laboral, amb estudiants o titulats que no hagin tingut mai una experiència laboral com a contractats. Els primers fan d'assessors dels segons, i els acompanyen mentre duri el procés d’aprenentatge i de cerca de la primera feina.

I, ja per acabar, ens fem ressò d'una activitat que encara és vigent. En aquest cas organitzada per un altre òrgan de la UB dedicat també al foment de l'ocupabilitat: el Barcelona Institut d’Emprenedoria (BIE-UB). Es tracta dels premis Emprèn!UB, que es convoquen ara per primera vegada «per impulsar la innovació i estimular l’esperit col·laboratiu i emprenedor dels estudiants de la UB, premiant els projectes que per la seva qualitat siguin una proposta de futura empresa d’impacte a la societat».

Es concediran dos premis, de 5.000 i 3.000 euros, que s'hauran de gastar en el desenvolupament dels projectes guanyadors. El termini de presentació de les candidatures acaba el 2 de juny de 2014. En la pàgina web següent es poden veure les bases completes del concurs, els formularis que cal omplir per participar-hi, i els criteris de valoració dels projectes candidats.
http://www.ub.edu/emprenedoria/premi_emprenub.html

Us recomano que hi feu una ullada i que us ho penseu...

Cap comentari :

Publica un comentari a l'entrada